vrijdag 29 februari 2008

Take-Two houdt u vast aan de takken van de bomen


Rumble in the jungle! Ieders favoriete uitgever Electronic Arts (EA) heeft het boodschappenlijstje in de hand genomen en is op overnamepad. De arme stakker van dienst is ditmaal Take-Two, vooral bekend van de controversiële reeks Grand Theft Auto. De Amerikaanse uitgever uit Redwood zou een slordige 2 miljard euro overhebben voor Take-Two, een overwaardering van 64 procent van de huidige marktwaarde. Overnames lijken een nieuwe trend binnen de spellenindustrie: in 2007 slorpte Activision Blizzard al op.

Gelukkig is de directie van Take-Two niet echt op hun hoofd gevallen. Volgens een officiële verklaring wijst het bedrijf voorlopig het bod af, al was het maar omdat “EA de marktwaarde sterk onderschat”. Je moet het ze nageven, dat is gedurfd. Al een bonus van 64 procent krijgen is een smak geld, hoeveel goodwill willen ze daar dan nog bovenop? GTA mag dan wel een system seller zijn, het is geen Halo of Metal Gear Solid.

Maar afgezien van alle financiële brouhaha, kunnen we enkel juichen om de afwijzing. Herinnert u zich nog Westwood Studios of Bullfrog? Producenten die keer op keer pareltjes van spellen wisten af te leveren maar na hun overname door EA compleet op hun kop werden gezet. Veel ontevreden werknemers hebben ondertussen hun eigen studio opgericht, met wisselend succes. We kunnen alleen maar hopen dat EA lessen uit het verleden heeft getrokken.

1 opmerking:

pieter.mathijssen zei

Arghh reuteldereutel, je hebt hetzelfde onderwerp gekozen. Maar je mag mijn artikel overnemen voor 2 miljard euro als je wil. ;-)