donderdag 21 februari 2008

Mind over matter: een nieuwe aanpak in besturingsmechanismen


In de categorie “Hoe gek kan je het bedenken” kan een nieuw stukje speelgoed verwelkomd worden. Emotiv's Epoc "high-fidelity nero system" belooft gefortuneerde gamers de kans om in-game objecten tot op zekere hoogte met hun gedachten te besturen. Het toestel dat je als een soort helm op je hoofd draagt, werd deze week op de jaarlijkse Game Developers Conference voorgesteld. Voor amper $ 300 kan ook u vanaf Kerstmis bomen uit de grond trekken zonder enige inspanning.

Op de helm zitten veertien contacten die de elektrische stroompjes in je hersenen oppikken. Een ingebouwde chip vertaalt deze in begrijpbare commando’s voor het spel. Voor de communicatie tussen de helm en de computer wordt gebruik gemaakt van een Bluetooth dongle.

Brian Crecente, eindredacteur van Kotaku, kreeg deze week de kans om deze vreemde nieuwe besturing uit te testen. “Het leviteren van objecten in het echte leven is enkel weggelegd voor goochelaars en illusionisten. Om het nu ook in zekere mate zelf te kunnen, is een bevreemdende maar verslavende ervaring. Alhoewel moet ik toegeven dat het even duurde voordat de helm mijn hersenen herkende. Maar dat zal vast wel aan mij liggen,” lachte de blogger.

Emotiv werkt naar eigen zeggen nog hard aan de perfectie van de technologie. Of dat dit “the next best thing” kan worden, is nu nog moeilijk te zeggen. Alles zal afhangen van het gebruiksgemak en de ondersteuning door ontwikkelaars.


Geen opmerkingen: